O nás 

* staré a nové kroje

* půjčovna krojů a poradenství o péči a nošení kroje 

* podpora lidové tvorby, podpora muzikantských, pěveckých a tanečních skupin z Horňácka  

O HORŇÁCKÉ JIZBĚ

"Horňácká jizba" je místo výšivek, lidových krojů, symbolů typických pro region Horňácko, můj rodný kraj…  

V jizbě najdete  krojové součásti z celého horňáckého regionu od dobrých lidí, kteří z nejrůznějších důvodů posílají kroje dál, nemají je jak využít oni ani jejich potomci a nechtějí je vyhodit do kontejneru nebo spálit v kamnech. Nabízím je dál pro radost i užitek všem, kdo si folklor a tradice zamilovali, věnují se folkloru aktivně, či jen jako sběratelé si chtějí zachovat vzpomínku na Horňácko.  Některé krojové součásti jsou v nálezovém stavu, jiné jsou pečlivě obstarány, většinou z pozůstalosti po předcích. Občas se objeví i nové kroje. Ceny krojových součástí jsou navrženy po dohodě      s jejich majiteli. 

Tímto dále vyzývám ty, kterým doma kroje překáží a nechtějí nebo nemají je kde opatrovat, skladovat, nechť je darují, pošlou dál, předají, prodají apod... Vaše kroje Vám na E-JARMAKU ráda zveřejním.

MŮJ PŘÍBĚH

Na Horňácku ve Velké nad Veličkou žiju celý život. Označuju se za "folklornicu", v raném mládí jsem našla lásku k folkloru, horňáckému kroji, písničkám, k tanci. S úctou ke svým kořenům, k tradičnímu řemeslu sbírám staré výšivky, vzorníky, tkané povlaky s tradičním horňáckým vzorem "činovati", šatky dole konce vyšívané hedvábem, staré panenky, plachetky a další artefakty s horňáckými motivy. Mým snem je zařídit si skutečnou "Horňáckú izbu", abych se mohla o tu krásu podělit s dalšími lidmi a dál zachovávat a šířit tradici lidové kultury a tvořivosti na Horňácku. 

HORŇÁCKÁ DÍLNA 

Při starosti o naše tři děti jsem se i já dala trošku na tvoření. Učím se sama šít, malovat, vyšívat. Šiju pro sebe a naše dvě dcery sukénky, maluju jednoduchou ornamentiku inspirovanou horňáckou výšivkou. Vyšívám jen jednoduché křížkové vzory podle starých vzorníků například na přáníčka, pásky k šatům apod. Ruční vyšívání je titěrná práce, která vyžaduje velice trpělivosti, je náročná na čas. Naši předkové jsou hodni obdivu, jakou nádheru dokázali vytvořit. Mám ráda tradice i módu, tak kombinuju staré s novým, dávám zbytkům výšivek a tkaným kouskům nový rozměr, nový život.

Máte rádi tradice, ale kroj neunosíte? Inspirujte se u nás


Horňácká jizba Vám přináší také inspiraci pro Váš domov nebo pro Váš šatník. Můžete si pořídit krásně ručně vyšívaný ubrus na stůl, povlaky či přehoz na postel nebo pohovku, ale také módní kousek na sebe ve folklorstylu.